Voorjaarsvakantie, Carnavalsvakantie of Krokusvakantie

Zomervakantie

De zomervakantie is de belangrijkste jaarlijkse vakantie voor scholieren en werkenden in Belgiƫ en Nederland. Met het begrip zomervakantie duidt men op een langdurige periode van vrije tijd, maar ook op een vakantiereis die in die periode kan worden ondernomen. Dat scholen tijdens de vakantie sluiten, stamt uit de agrarische tijd, toen er in juli en augustus veel werk was op het land.

De zomervakantie vindt plaats in de maanden juli en augustus. In Nederland krijgen leerlingen in het basisonderwijs meestal zes weken vakantie; in het voortgezet onderwijs in Europees Nederland duurt de vakantie zeven weken en in Caribisch Nederland zes weken. De overheid heeft de vakanties gespreid over drie regio's: Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. Tussen het begin van de vakantie in de eerste regio en die in de laatste regio zit drie weken verschil.

Universiteiten hervatten hun werkzaamheden aan het eind van augustus. In de politiek is het zomerreces op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, officieel ten einde.

Het hart van de zomervakantie is de zogenaamde bouwvakvakantie: dat zijn drie weken aan het eind van juli en het begin van augustus.

Veel mensen reizen in de zomervakantie af naar een toeristische omgeving. Campings en vakantiehuisjes zijn erg gewild; buiten Nederland is Frankrijk de favoriete bestemming.Bron: Wikipedia